ASSALAMUALAIKUM~

al-quran is like my oxygen..
without al-quran, i'm lost..
without al-quran, i'm sick..
without al-quran, i'm dying~

Tuesday, April 12, 2011

pengalaman interview jpa..

huhu... akhirnya suda tiba tarikh keramat 12 april 2011... hari diinterview jpa.. huhu.. aq tau yg aq nie dipanggil untuk ditemuduga 8 apr.. pastu, aq mule la mengGOOGLE crk pengalaman org2 yg pernah diinterview jpa.. mcm yg korang tengah wat skarang nie.. hehe... then, aq prepare la mcm soklan yg berkemungkinan akan ditanye... antare soklan yg aq prepare :
1. tell about urself
2. aktif dlm koku...
3. family background
4. course mne yg awk pilih dan kenape..
5. nape nk g overseas n nk msok u mne?
6. apa yang anda tau tentang course yg anda pilih??

tula, soklan2 yg aq prepare.. yg part tell me about urself plak, mcm wat esei.. my name is bla..bla.. bla..
haha... akhirnya, tibala tarikh yg buat aq tak tido 3 mlm.. hehe... 12 april 2011 tiba~
aq kne g interview kat UTeM DURIAN TUNGGAL... KOL 8.50...
aq pown g la daftar.. check je nme aq kat whiteboard yg bertampal list name, aq terkezut.. nape?? TIDAK~ AQ SORANG JE MALAY DLM GROUP tu.. huhuuhu... :(
ade 4 lg bdk cine.. 2 org amek farmasi, n due lagi amek medical.. so aq sorang je yg amek dentistry.. hehe... aq kat panel 3.. means bilik 3 dan aq group no 2..
abes je budk group 1, aq tros g kat dyeowg, panel tanye ape.. nseb bek bdk tue ok jek.. dye kte sal patriotik di kalangan remaja.. pergh... soklan maut... tp aq mmg tak prepare lansung ar, part2 isu semase sgale bagai.. sbb tv ngan surat khabar asyik kecoh psl anwar ibrahim je.. hisshhh... pe kaitan plak si anwar ngan jpa aq.. APAKAH!!!
pastu, group aq pown msok ngan cun nye.. hehe...
ni la antara dialog2 yg aq ingat..
panel : ok, slamat datang, assalamualaikum dan slamat pagi.. tahniah kerana dipanggil untuk sesi temu duga.. sila perkenalakn diri anda secara ringkas...
 (what!! btol ke ape yg aq dengar nie.. BAHASA MELAYU???)
pastu, bdk no 1 , 2, 3 pown bgtau la... before tu, bdk yg no 1 tanye in bm ke english.. adoi ai.. kalau si penemuduge tanye bi, jawab la bi.. ngek btol... TETAPI... si panel tu kte, suke atie, ikot selese kamu...
(sekali lagi, what??? btol ke ape yg aq dengar)

akhirnye, tibe la giliran aq.. aq yg ke empat...

aku : assalamualaikum dan slamat pagi.. nama saya AZWATUUL MURNI RAHIM dan saya bersekolah di SEKOLAH MENENGAH SAINS MUAR...

(ape yg aq sngt bangge adalah aq je satu2 nye, pelajar melayu dan pelajar dari SBP... tepuk2.. heheh.. yg len skolh bese, bkn nk rendah2kan mereka, tetapi, nk bgi up sket confident aq yg dh trun n jatuh dlm bumi...)
pastu, tros msok group disscussion...


panel : ok. sekarang adalah perbincangan berkumpulan... ade bghgn eglish dan melayu.. kite mulakan dulu dngn bhasa melayu... masa kini, kes pembuanagn bayi semakin berleluasa pada pendapat anda, apakah faktor-faktor yg mendorong berlakunye pembuangn bayi ini, dan apakah langkah untuk mengatasinya



HAAAA... aq nk bgtau sebenonye, de sumting yg terjadik antare aq ngan bdk cine yg no 2.. bdk tue dpt result straight A+ dan aq mmg tabik toing2 kat dye ar...

bdk cine no 2 : bagi sye... pembuangan bayi berlaku kerana terpengaruh dengan rancangan di televisyen (lbey krg ar ayt dye ) bala..bla.. bla... dan (PART NIE YG BEST) remaje2 yg telah mengandungkan ank luar nikah, mlah membuang bayinye seharusnye dihukum agar tidak lagi mengulanginye...

aku nye plak : pada pendapat saye, kes pembuangan bayi berlaku ekoran ibu bapa yg kurang memberikan didikan agama,,, (cam point dlm karangan spm jek) memeng benar, didikan agama telah diberi, tetapi haruslah diberikan SECUKUPNYA, dan sedari kecil lagi... seperti yang kite slalu dengar, anak ibrat kain putih dan ibu bapa yang mencorakkannya... oleh itu, sekiranya, didikan agama bru hendak dititikberatkan apabila si anak sudah besar, sudah tidak bermakne lagi.. seharusnya diberikan semasa kecil, kerana apabila si anak sudah remaja, perasaan ingin mencuba, berani, dan kuat memberontak semakin menebal.. pada pendapat sya juga, remaja2 yang bermasalah seharusnya tidak harus dihukum secara terus sebaliknye, diberikan semangat dan dorongan agar dapat meneruskan hidup, disamping dapat menginsafkan diri.. (see, pendapat aq berbeze ngan bdk cine, dye kte hukum je, tp aq baek sket, kene bgi nasihat dan dorongan.. haha... nampak tak???)
pastu si panel cam nk melagekan aq ngan bdk cine tu.. haiihhh...
panel : saye perasan yg pendapat yg diberikan oleh joeell (nme bdk cine lelaki tu) dan cik azwa agak berbeze dimana encik joelle menyarankn agar dikenakn hukuman sebaliknye cik azwa menyarankn agar diberikan semangat hidup dan bimbingan..
(AKU INGATKAN, NK KENE JELASKN DENGAN LEBIH LANJUT SEKALI~)


PANEL : bgi saye, saye kurang bersetuju dengan encik joeelle (yes, yes, aq menang) tentang hukuman kerana seperti yg cik azwa katekan supaya diberikan semngat dan bimbingan.. (yes, menang lagi) wajar diberikan kepada pelajar bermasalah tetapi (aiseyman) cik azwa, ade sesetengah jenayah harus dikenakan hukuman.. membuang bayi seperti melakukan pembunuhan dan harus dikenakan hukuman.. kerana itulah, tertubuhnye, sekolah harapan bagi ibu mengandung ank kuar nikah di melake...

(PERGH,,, SELALUNYE YG KENE TEMUDUGE YG WAT KESIMPULAN, SEKALi, PANEL PLAK YG WAT KESIMPULAN... HAHAH CHANTEK AR)
PASTU, SOKLAN KEDUA, STILL DLM BM...


panel : biasenye, ramai pelajar mempunyai masalah untuk bekerjasama dengan foreign student, leh itu, katekanlah, anda sebagai pelajar luar negare, nasihat ape yang akan kamu berikan kepada pelajar2 atau junior2 kamu yg bakal belajar di luar negara, bagaimana mahu mengatasi masalah sukar bekerjasama???

aku  : kebiasaannya, apabila pelajar sudah habis belajar, seeloknye, ambillah peluang bekerja "part time". tujuan bekerja bukan shaja mencari pengalaman, wang, malah dapat meningkatkan lagi skill berkomunikasi dan belajar untuk saling bekerjasama.secara tidak lansung, dapat melatih diri cara untuk bekerjasama... (see, de point kan..) oleh itu, bagi pelajar yang berkerja sambilan, mustahil ade masalah sukar bekerjasama...


panel : sye setuju ngan pendapat cik azwa (panel plak yg setuju.. ) tetapi saya sarankn agar belajar tentang law luar negare kerana law di malaysia is differ berbanding law di luar malaysia..

aku : (tros menjawab) terima kasih atas informasi dan nasihat tersebut.. (dan panel pown senyum kat aku... tambah markah) hehe...

panel : ok, now we start the english section... (jantung aq dh start dub dab....
panel : why did you choose to study overseas and what is your course??
aku : (pergh... nie mmg yg aq tunggu2... muahahahahah) aku pown tros agkat tangan sblom si joelle tu start.. hmmmph) i choose dentistry and i decided to study in uk because, uk institution is well-know for their high standards. furthermore, university of leeds is located in uk.. leeds unniversity is undoubtedly as one of the best unis for dentistry. i'm not sayng that the universities in malaysia is not good, but by studying overseas, different country have differnt knowledge.. therefore, all the knowledge and the experience that i gain, can be shared and contributed to the society... (ok tak jwpan aku... cam poyo jek)

pastu de lagi la, yg bebudak lain jawab...

panel : other advantages by studying overseas??
 aku : (sume org senyap je, aq pown angkat la tangan) by studying in overseas, the students will be surrounded by the english speakers, therefore, i can improve my skills in language.. in addition, malaysian is our home, we will feel so safe here, by studying overseas, we are far away from our family, and we can be more independent and more adaptable in new surroundings and different circumstances. (ceyh.. konon je tu)

pastu, tak de spe tambah lagi... n the panel tkr soklan..
panel : (soklan paling aq suke) will you contributed to the nation and come back to malaysia??
soklan nie aq bgi joelle ckp dulu.. aq dh de point dh... tak kesah le kalau sme ngan dye.. tp ternyate, berbeze~~~~

aku :   when i accept this scholarship, i am in the bond with the goverment. it is like an agreement or deal with the goverment that i am seriously for coming back to malaysia to serve for the country and the society.. as the dentist. jpa has give me the education and sponsor, therefore, by paying it back, i must work with the goverment. my parents also work with the goverment and i never see there is any problem to work with the goverment. (kalau boley aq nk ckp yg kalau keje swasta, gaji mmg banyak dan lumayan berbanding kerajaan, tapi, bile pencen, kerajaan bagi tau duet pencen, tapi swasta.. swasta memg mnjanjikan sesuatu yg lmayan, tetapi untuk jangka masa yang pnjang... kerajaan bagi gark gaji walaupun tak selumayan swasta, tapi cube fikir, kerajaan bgi pencen untuk jangka masa yang lebih lebih panjang.. tapi,aq tak reti translate english spontan, so, aq tak ckp ar point nie...)

AKHIRNYA, HABESLA SESI SOAL-JAWAB.. SEBLOM TUE, PANEL DE TANYE DE PAPE SOKLAN... DAH AGAK DAH... SI JOELLE ANGKAT TANGAN...
joelle tanye besar tak peluang untuk mendapat biasiswa bagi pelajar perubatan ke uk... n the panel kte kami tak pasti lagi, akan diberitahu kemudian...

pastu, aq plak angkat tangan, actually, saye ade 2 soklan.. n the panel senyum n kate boley...
aq tanye ar brape ramai org pelajar yang akan diberikan peluang mendapat biasiswa pada tahun ini, dan bagaimana dan bila pemohon dapat mengetahui akan keputusan biasiswa...

si panel ngn senyum mnisnye menjawab : seribu lbey pada tahu ini, dan keputusan akan diberitahu pada bln april ini juga dan boleh diketahui melaluiweb.. (ceyh, aq dh tau, sje jek... hihi.. mesti tnjukkan interest kite terhadap scholarship)


pastu, nk kluar kan, aq sorang jek yg slm, sbb sume panel tu PEREMPUAN, ISLAM, MELAYU... so, aku nie kann PEREMPUAN, ISLAM DAN MELAYU... huhu... si joelle tlgbkk kan pintu untok aku.. ceyh... gentleman la konon...
nseb bek ko comel.. nyaw~ hakhak...
kat luar bilektemu duge.. joelle kate... woah, azwa.. idea kamu, ayat2 kamu, sumenye dh bunuh idea sya... bdk cine yg laen plak kate, woah azwa, semue idea yg saye nk ckp awak dh kebas.. tp awak mmg pandailah... huhu... kembang kuncup lubang idong.. hihi... aq kte ar.. mne de sye bunuh awak.. awak tak mati lagi kan, dan dyeorg sume gelak kuat gler dn bebudak kat panel laen sume senyum tngok kiteowg..sengal btoll..


so, abesla, ceritera aq yang tak mungkn aq lupe dapat sejarah hidup aq yg dalm perjalan meniti usia kedewasaan...


kepada kawan2 yg dh abes bce silela komen yea.. aq nk kongsi ngan korang sbb aq mmg ske jenis bercerita,bercereka dan berkongsi hot issues.... hehe...
kepada junior2 dan adek2 yg bakal diinterview, berusaha, berdoa dan berserah.. pasti kan korang mmg kene fokus btol2ape yg korang nk jdk.. kalau nk jdk dentist, crk role of dentist, sebagai bakal dentist, ape yg bakal korang belajar, crk u mne yg mmg bagos untuk pergigian... secara tak lansung, korang akan dapat tau ape yang tak pernah tau seblom nie.. sebagai contoh, aq search la sal dentist, n aq dpt tau yang kalau doktor yang slalu wat rawatan tok kanak2, bkn dentist, tp pedodontic.. kalau yg pki braces, dipanggil orthodontic... kalau yg check2 akar gigi, dipanggil endodontics,... hah.. so, info2 cam nie bley la dicakap mse interview... yg menunjukkan, kita memang bersedia untok jdk dentist..

pesan aq kat sume org termasuklah kpd diri sndiri, kalau tak dpt biasiswa tue, bacela surah ke 2 ayat 216 (aku pown tak bce lagi tp, de sorang 'abg' dri mesir bgtau aq.. aq tanye ayat psl ape, dye suro crk sndiri.. nnt2 la aq crk.. tak silap aq 216.. nnt aq bgtau ayat tue kat post laen eh...)
 so, aq doakan agar sume kawan2 aq di samura, pelajar2 di malaysia yg g teview dpt la ape yg dihajati dan sam-samalah kita bangunkan malaysia.. jgn jdk mcm kacang lupekan kult.. mse teview, beria0ria ckp nk keje ngan kerajaan, so jgn la mungkir janji.. sian jpa.. 10 thn je keje ngan goverment.. ingat, duit jpa, duit mak bpk korang yang bekerjadi jbatan perkhidmatan awam (polis, cikgu, dan yang sewaktu dengannye) kalau aq, dpt tangkap, spe yg tak keje ngan gomen dlm 10 thn dn dpt jpa, TAK NK KAWAN NGAN KAU... HEHEHEH.... ske atie korang la. korang dh besar..bley pk sndiri.. kalau byngkan korang di tempat pemberi biasiswa la.. pnat je bgi duit berpulh ribu, tp org tak nk keje ngan korang.. so, fikir dlm2 sbol wat sesuatu tindakan... ok... 
aq kongsi experience aq sbb melalui cara nie gark aq dpt tambah pahale.. suci murni tau niat aq semurni nameku.. hehe.. takde la.. aq mmg nk share, disamping tambah pahala, seronok sebebonye, menceceh kat sini... so, lps bce sile follow blog sye...
SAYANG ALLAH, SAYANG ISLAM, SAYANG DIRI SENDIRI, SAYANG KELUARGA, SAYANG GURU-GURU, SAYANG SAHABAT, SAYANG SEKOLAH, SAYANG ILMU DAN SAYANG MALAYSIA~
keep moving forward...
thanks for visiting my blog..feel free to drop your comment... saranghae..

8 comments:

eyjalukman said...

wahh wawa !
gempak bro ! haha aq yakin ko bole punye !
korea takde ke dentistry gikwang ? haha

wawa WOW @__@ said...

haha.. jpa tak antar g korea.. huhu.. sedey aq.. dentistry de kat uk, australia, india ngan ireland jek.. aq terime ngan redha.. doakan aq yea...

zeph said...

wuhu, thnx share citer... ko mmg gempak giler time interview tuh... kalah org cina.! i'm impressed. all da bezt to u.. mezt dpt pnye ler dentistry!

wawa WOW @__@ said...

to zeph, thanks... insyaallah.. doakanlah yea... aminnnn...

scha jang said...

nice one. sure kau dpt scholarship ni wawa insyaallah ;)

wawa WOW @__@ said...

ngaseh pinaz...insyaallah.. sayang ko~

wawa WOW @__@ said...

time kaseh kat abang ape ntah nme dye, bce blog dye.. tak ingat la nme abg..abg nie amek pengurusan wang islam dan... tak ingat.. hehe... time kaseh tunjuk ajar abang.. time kaseh.. hope abg blaja rjen2.. nnt sye crk blek abg.. wawa bce terjumpe blog dye mse ngah google, crk pengalaman teview jpa.. terime kaseh abang sekali lagi.. Allah je yg boleh balas jasa abang.. sye doakan abgberjaye dunie akhirat.. insyaallah...

nurfarhan said...

boleh tahan interview awak..yg pasal buang bayi tu, kita agama islam..so, agama paling penting,,yg cina tu, dia kan bukan islam..so, apa yg dia boleh ckp? cuma gtau hukuman je la..haha