ASSALAMUALAIKUM~

al-quran is like my oxygen..
without al-quran, i'm lost..
without al-quran, i'm sick..
without al-quran, i'm dying~

Wednesday, November 16, 2011

AQ. NOVEL. AURAT.. HIJRAH~

Assalamualaikum.. ya habibi ya maulan,mari baca entry ana..
huishh.. semenjak 2menjak 3 menjak ne… aq semaken bertambah idea nk update blog.. sbb bnyk cte hot.. and aq tak de keje pown kat umah..hehhe… so, aq just nk share.. satu novel ne.. yg aq ngah bce skunk.. QUARTET.. hasil nukilan Saidatul Saffaa..npe aq ske bce novel ne?? sbb de kaitan ngan idop aq.. buku ne psl sorang dak pompuan yg dlm penghijrahan ..bkn hijrah dri kota mekah ke kota madinah..but berhijrah from bad to good, from good to better, from better to the best..and from the best to the??? To allah… (dri dye kite datang, dan kepade dye kite kembali).. J
ini dye novel ne..

Npe buku ne ditittlekn QUARTET?? Ok.. nie penjelasan dri penulisnye..
“ quartet.. itulah secara ringkasnye kisah ini. Kisah sekeping hati.. daripada empat sisi.. tentang empat lelaki.. merentasi 4 musim” 
watak utameye MISA~ dye bercinta ngan 4 laki.. bkn bercinta la. Dye je yg berangan sendiri.. but taste dye tnggi.. yg alim.. style ustaz. Tahfiz.. hmm..bkn bercinta tau.. dye sendiri yg suke kat lelaki tu.. aq bru bce lelaki pertama.. sian weyh.. lelaki tu tahfiz.. tak tau pown misa ske dye.. dyeorg student kat luar negare.. rupenye lelaki tu dah tunang.. misa tak tau.. hmm.. next lelaki.. korang bce sendiri.. pe yg aq ske sbb misa ne free hair.. but lps tu, dye berubah sket2.. itulah nmenye hijrah.. hijrah dri tak pki tudung ke pki tudung on-off ke pki tudung bawal tiapkali kluar umah.. huish.. ske aq.. mmg mule2 MISA ni pki tudung sbb lelaki pertame yg tahfiz tu.. misa start pki tudung lps dpt kad jemputan kawen dri lelaki tu sendiri.. dye pki shawl.. mungkin org yg berfikiran sempit akan kte..”hish..budak ne pki tudung sebab lelaki..” but bile aq terbace stu perenggan ne, membuatkn aq terdiam..

“ Misa bru je bertatih-tatih pakai tudung. Itu pun dye tau sbb dye ternampak Misa berlatih pakai shawl di hdpn cermin. Dye tau sebenarnye Misa nk berubah kea rah yg baik.dan Bilal tu diutuskan allah sebagai satu ‘perantara’ untuk menyampaikan hidayah itu pada MIsa”
See… kite tak tau ape rancangan allah.. rancangan allah punyelah hebat dan cantik.. mungkin, pade mulenye dye pakai tudung sbb lelaki.. but, nnt lame2 dye akan dengan sendirinye rse pelik kalau kluar umah tak pakai tudung.. terase cam tak pakai bju.. mcm bogel~ hmm.. dengan sendirinye, dye ikhlas memakai tudung… J
pastu kan.. aq troskn pembacaan aq.. sebenonye.. mse aq mule2 nk steady pki tudung mcm misa… soalan aq sebijik mcm misa..
 soklan aq dan MISA :
“ Aq ni dh la bru pakai tudung.. dalam mse yg sme, aq ni tak perfect lagi..  dosa bnyk lagi aq buat. AQ RSE CAM AQ NI HIPOKRIT PULAK PAKAI TUDUNG.. tapi perangai mcm ape-ape ntah. Aq rse bersalah..”
Dan kawan MISA, seolah-olah menjawab soalan aq dalam novel ne..
“ kau angap sume org perceive ko as baik hanya sebab pakai tudung?? Perfect,solehah, mcm tu?? Tau tak, kite ni semunye berdosa.tapi kenape org tak nmpk pown yang kite nk bnyk dose? Sebab allah itu sifatnye as-satir. Yang maha melindungi. Allah tutup semua cacat cela kite. Allah melindungi semua dose kite di hadapan manusia lain. Allah tak ada cakap bile kite pakai tudung kite jadi maksum macam Nabi. “

 part ne yg aq ske…
“ kite pakai tudung bukan sekadar nk cakap kite ni seorang muslimah. Tapi kite seorang yang cube mempraktikkan agame yg sempurna ini. Kite amalkan semue ajaran agame ni sebab nk tunjukkan pada orang kecantikan islam ini..”

And da last part~ hayati tau..
 “ bukan kite nk tunjukkan kecantikan kite.kite nk tunjuk bahawe kite seorang muslimah yang mengikut perintah allah dan sentiasa mencuba menjadi hamba yang lebih baik. Bukannye sebab kite sedie baik. Kite sampai bile-bile pown berdose.. dan dengan rahmat allah itulah, semua dose kite diampunkan. Jangankan kau yg bru pki tudung, aq yg dh lme ne pown smpi sekarang berusaha. Berusaha untuk ikhlaskn hati, berusaha untuk jadi hamba yang semakin hari semakin dekat dengan allah."
cantikla dye ni..
suke.. >.<



The end~ ouch.. mken aq ske la novel ne.. sok, aq de bende lagi nk share.. nk kongsi2 ilmu.. wat amal jariah… J so, yg psl novel yg aq cte kat atas ne, korang sebar2kan la ek kat org len.. aq dpt pahale, korang dpt pahale, org yg korang sebarkn pown dpt sbb dye belajar sesuatu ilmu.. belajar itu ibadah.. J penat dh ne.. aq tak tido lagi.. 2 novel aq khatam.. nnt aq share tau~ daa~ assalamualaikum… J illal liqa’
 hey you!! Dh bce komen la.. komen panjang2.. hii~ gurau aje..



thanks for visiting my blog..feel free to drop your comment... saranghae..

1 comment:

Wan Emira said...

okei wawa..seriously aku sukeeee bangat entry kaw ni! ;) alhamdulillah,wawa yg aku knal ni da berhijrah.i like it, teruskan wawa.. doakan aku pun dpt jd muslimah yg sejati-