ASSALAMUALAIKUM~

al-quran is like my oxygen..
without al-quran, i'm lost..
without al-quran, i'm sick..
without al-quran, i'm dying~

Thursday, November 17, 2011

pe yg dimaksudkan "BAIK"

Assalamualaikum..ya habibi, ya maulana.. mari baca entry ana… (wat warning awal.. entry ni panjang.. bacelah keseluruhannye.. hayatilah.. ambil pengajaran..itu ciri2 MANUSIA YG BERGUNE DUNIE AKHIRAT)
elo2.. ok… idop aq skunk bergelumang dengan..hisshh.. bukan maksiat.. idop aq skunk bergelumang dlm dunia blogging.. dan juge novel.. hee… aq ske la plak bce novel2 melayu.. org slalu kate novel melayu = jiwang.. ecece.. pemikiran yg tidak realistic dan bombastic.. well.. kite, sebagai pembace, kene la bijak crk buku2 yg kne ngan jiwe kite.. kne pandai cri buku sebagai makanan kpd rohani kite sndirik.. sbg contoh.. buku2 yg gune bahase simple.. sesuai ngan umur dan yg penting de unsur keagamaan.. secare tak lansung.. dapat tingkatkan ilmu, pengalaman dan iman.. sape kate melalui novel tak boley nk tarbiyah hati.. sape kte bce novel melayu is membuang mase.. well.. bgi aq, dri ko sebok post2 status merapek kat muke buku or tweet yg ntah ape-ape or bukak utube tngok porn.. bek korang bce buku.. membace jambatan ilmu.. *sorry kalau aq terkasar* and da last thing, drpd korang wat entry yg de unsur kelucahan, bek pegi bce buku.. J
Ok.. masuk la kite ke dlm main topic.. ape yg korang paham ngan maksud ‘baik’?? adekah kalau hensem/cun melecun itu baek?? Adekah pakai jubbah/baju melayu everyday assumed as baik.. or adekah pakai tudung/free hair dan selalu sedekah itu baik?? err.. aq bgi satu situasi ek..

A :  weyh.. nape ko tak pakai tudung.. ko nie.. islam ke tak..
B : weyh.. ala, aq solat tak pernah tinggal.. ape de hal…
A : mne bley mcm ne.. aurat kne tutup..
B : ala.. at least aq solat.. tak tnggal… tak cam ko.. pki tudung, solat on-off je aq tngok..
A : *terkulat-kulat*
B : *malu malu*
(yg mne baik?? Tepuk dada, tanyela iman.. kalau tanye selera, hati membara, tanye iman, hati aman)

So… pernah tak korang alami situasi cenggini.. tak pown pernah lihat ngan 2 biji mata pemberian ILLAHI.. tak pown pernah dengar or org len cter cter kat korang.. hiii… tau tak.. aq jmpe situasi ni dlm pembacaanku dlm novel.. seperti biase..novel yg aq nk kongsi adelah novel yg sarat ngan keinsafan,nasihat, dan ketakwaan kpd allah.. VERSUS..karya HLOVATE.. yea, HLOVATE yg tidak kite ketahui dye ni laki atau pompuan.. tak mau identity diketahui.. J so, enjoy.. *aq just amek petikan dri novel agung ne*     ( watak yg terlibat MINN dan JASMIN)
Minn     : macam mane nk jdk baik??
jas        : pengislahan diri?
Minn     : pengislahan diri tu ape??
jass        : islah tu secare kasar nye baik.. so, pengislahan tu akan jadi pembaikan..
Minn     : oh.. mcm mne kite nk define ‘baik’?
jass        : saya tak lah pandai sngt nk ckp.. tp bolehla share tentang ni dlm satu forum.. bro hairi.. ade org
                tanye dlm forum tu pasal mcm mne nk jadi baik..
Min        : kite semua akan tanye soalan tu pade diri sendiri at the same point dalam hidup.
Jass        : betul.. bro hairi cakap.. dalam keadaan kite yang bertanye soalan ini, kite kene define dulu
               ‘baik’ tu ape.sebab kalau tak kenal make tak cinta. Kalau tak cinta maka tak dapat nak  
                menjiwai.

 *pastu aq pendekkn.. smpi la ke…..

Minn     : so, baik tu ape??
jass        : sesiapa yg beriman dngn allah tu baik.
MInn     : maksud??
jass        : apabila kite buat semue bende yang allah suruh dan tinggalkn bende yg die larang.,tu baru
                namenye baik..
Minn     : amar makruf nahi mungkar..
jass        : kiranye kat situ, dia emphasize yang untuk jadi baik ni, memang kene secare holistic la gitu.
                 selagi ade bende yg tak settle betul-betul, selagi tulah, baik blom tercapai.
MInn     : contoh?
jass        : ingat al-baqarah 208??
MInn     : masuklah ke dalam islam secare keseluruhannya..
jass        : kalau untuk muslimah mcm kite ni.. nk ambil contoh mudah kite amik isu aurat..
Minn     : selalu je kan org argue psl tudung ne…
jass        : ade org kate BIARLAH TAK PAKAI TUDUNG PON, JANJI SOLAT 5 WAKTU SEHARI SEMALAM.
               PASAL ADE JE ORG YG PAKAI TUDUNG TAPI BUAT BENDE YG BUKAN-BUKAN. BUAT MAKSIAT.
                kire kat sini lah kebanyakkan org salah paham .
MInn     : SEBAB ANGGAP ISLAM TU SEKADAR CUKUP JE BERSIMBOLKAN DENGAN SOLAT??
jass        : betul. Solat tu tiang agame. Tapi Islam tu bukan hanya tertegak dengan solat je.  Apabila Allah
                 dah sebut dalam ayat  “masuklah ke dalam islam secare keseluruhannye”  maknenye mmg kene
                 settle la daripade segale bende tu. Pasal solat, aurat, muamalat.. yadaa.. yadaa.. segale bende
                yang ade kat dunie nilah senang cerita.
MInn     : addin..
jass        : tau tak pe.. addin is the way of life. Care idop.. maka…
MInn     : Kalau cukop solat, tapi tak pakai tudung, tak cukop baik lah kan..
jass        : dan kalau pakai tudung tapi tak cukop solat pown tak baik juge.. pakai tudung tapi pakai
                 shortsleeves nmpak lengan pun kire tak cukop baik lagi. Pakai tudung tapi pakai baju ketat
                 jarang berbayang, pun tak dikira cukup baik lagi. Kene fikir balik.. dengan sekadar pakai cukup
                 pakai tudung, pakai baju lengan panjang, tu pown dikire dah cukop baik?? Macam mane pulak
                 kalau bju tu form-fitting dan selendang pulak jarang sampai nampak anak rambut. Tak jadi la tu.
                 maknenye, selagi tak embrace islam tu secare sepenuhnye,  tak cukop baik lagi tu.
MInn     : hmmm…
jass        : hukum tuhan. Siapa kite nk membangkang. Takkan nk menangkan vogue fashion terkini lawan
                 dengan hukum hakam kot..
Minn     : true..
jass        : it’s not about buat baik dulu or pakai tudung dulu. It’s about masuk ke dalam islam secare total
                 then THAT  is ‘baik’.
MInn     : Tapi tu la. Definisi “baik”  di Malaysia, lain..
jass        : sebab definisi itu dibentuk oleh masyarakat sekeling.
Minn     : biasenye kite kat Malaysia akan label baik itu apabila… say.. a girl pakai tudung lepas ke bawah.
                 then, pakai longsleeves, dan pakai stoking siap.  That’s baik for Malaysian standard. Kire cukop
                 baik lah tu. Alim kate org kite.
jass        : tapi kene tengok balik.. pergaulannye dengan different gender mcm mne. Terjage atau tak?
                 kalau bab aurat dah settle, tapi karaoke lounge, pergi cinema, pergi konsert, adakah masih
                 boleh bawak lessen ‘baik’ juge??   *aik, pagi tngok wayang pown tak bley??* T__T
Minn     : sebab benda tu sume org buat, dah jadi norm. bende tu tak dikire salah ey…
jass        : kadang-kadang kite terikut sngt dngn hukum manusia sampai lupe hukum allah. Nama pon kite
                nie insan’ daripada perkataan arab ‘ na si’. Maksudnye lupe. Memang la kite ni manusia pelupe

*ni last part eh.. penat bace ==’ aq tau.. aq pown penat type.. *

Jass        : maka, apabila  kita dh settle dari sudut solat dan ibadah, kite juge sepatutnye, secare lansung
 dah settle dri sudut hidup ikut syariat. Sepatutnye, kalau kite dh settle dari sudut aurat ,
 secare lansung je kite sepatutnye akan settle jugark dari sudut ikhtilat.
MInn     : ikhtilat tu ape?
Jass        : roughly translated as pergaulan la. Antare different gender.

THE END~

Sorie la ek kalau panjang sngt… hope dpt beri bnyk input. Err… so, mcm mne korang.. baik atau tidak.. takpe, kite step by step dulu.. jgn gopoh sngt.. aq pown dlm process untok jadi baik di sisi islam.. err.. entry kali ni aq tak de niat  perli,keji,kutuk atau menyinggung mne2 pihak..no hard,hurt, heart feelings.. but, if sumbody told sumbody to wear tudung… it’s okay for that sumbody to say “err,, tak dpt hidayah lagi or tak smpi seru lagi”. Seru?? Seruan daripada ILLAHI?? Tu nmenye nk dicabut nyawa tu~ it’s okay kalau de niat nk pakai tudung.. it’s okay kalau de niat nk berubah tp kite kne ingat, kite sempat tak nk berubah.. sempat tak aq nk pakai tudung.. kite tak tau bile ajal kite.. boleh je mse kite tido, allah ambil nyawa kite.. nauzubillah… so, sme2 la kite buat yg terbaek untok diri kite sendiri.. bukan tok org len pown… *apsal tetibe aku sebak*  so, smpi kat sinie je… aq tetibe sedey.. maafkn aq kalau aq de wat org terase.. aq pown tak tau bile ajal aq.. aq tak nk org kte, “eleh, msok uia, bru nk tnjok baek.” Bukan aq nk tunjuk baik, but aq mule sedar diri.. tau yg ajal bley dtg tanpa diundang.. so,kite sme2 berubah eh.. insyaallah.. assalamualaikum.. J illal liqa’

thanks for visiting my blog..feel free to drop your comment... saranghae..

2 comments:

PeJuAnG CinTa said...

wah .. susah btol nk capai tahap "baik" ni sebenarnya.. tapi kne la cube sikit2 lame2 akan perfect la kan...

btw.. just nk bg tau... entry dah best .. kalau cara persembahan tu lagi best mesti meletup... mcm ni.. satu perenggan jgan terlalu panjang.. then kalau boleh asingkan dan cube letak pic2 yg menarik insyaallah orang lagi suke untuk bace =)

*sory byak komen =P

wawa, THE LOYAL B2UTY said...

time kaseh~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ syukran~~~