ASSALAMUALAIKUM~

al-quran is like my oxygen..
without al-quran, i'm lost..
without al-quran, i'm sick..
without al-quran, i'm dying~

Tuesday, February 28, 2012

STORY MORY TIME PART 2

assalamualaikum... may peace be upon you...
first of all.. i just wanna say billion, trillion "THANK YOU" to my beloved friends *no need to list down their names*... bcoz of your supports.. menyokong aq yg nk change from a good to a better state.. thank you very much... what did i've changed?? hmm.. so many things had happened to me.. things that make me think back about my purpose of life in this ephemeral world.. things that make me felt that i'm just a little dirt on this earth of HIM. things that make a lot of changes.. physically, mentally..

on 28th February arie tu, *wat entry ni kol 1 pagi 29 Feb* my friends and i went to a great Talk given by Imam Muda Hasan Adli.. GOD!! wawa pegi talk??? wawa pegi ceramah agama?? well, i think this is the best way to improve myself and yet, improving my inner soul and mantapkan lagi my faith.. :') i'm trying to istiqamah and hoping for a good result.. :) bukan result exam yea.. but a good result in the hereafter.. inshaallah... :')

errr... wawa nak wat entry nie dlm bahasa okeyh peeps.. one more thing, entry kali nie agak panjang la as i compiled all the events that i've joined last week... :) so, let's move on yawwww~

semalam, kol 8.00 malam, wawa gie AMF HALL sbb de talk.. as the "Ethical Muslimah For a Civilisation Generation Campaign" met its closing ceremony, so, pihak Uia jemput IMAM MUDA HASAN ADLI to give a talk about 'MISSING THE MAN THAT I HAVE NEVER MET".. hmmm.. agak menusuk kalbu la title talk mlm tu... the man?? sape the man that i rindu tapi tak pernah jumpe.. that man is OUR BELOVED PROPHET NABI MUHAMMAD S.A.W.. :)  errr.. korang kenal tak IMAM MUDA HASAN ADLI tu?? kalau tak kenal, meh sini.. check da pic below yawww..

the IMAM MUDA~
dye smpi ngan isteri beliau kol 8 lebey ar.. then, de bacaan ayat suci al-quran.. spe ntah yg recite tapi seyesly, sedap, lunak, mantap ar suare brother tu.. next, brulah start talk tu..

from front : nadia, hanin shafikah

and the new me...

so, meh aq citer sket pe yg aq salin, pe yang aq dapat dari talk tu~

1st ) 1 kali kite berselawat, Allah akan ampunkan kite dan beri kite nikmat 4 kali ganda.. inshaallah. *SELAWAT SEKEJAP*

2nd) KISAH SAIDINA UMAR
suatu hari, saidina umar kelihatan tersenyum sorang2.. tibe2 dia menangis.. sahabat bertanya mengapa dia tersenyum dan lepas tu menangis.. and guess what did saidina umar jawab?? beliau jawab
"aq tersenyum sbb aq teringat akan diriku semasa di zaman jahiliah. aq mengutip kurma, aq gumpal-gumpalkan, membentuk TUHAN aq, aq bawa TUHAN ku ke padang pasir, dan bile aq lapar, aq makan TUHAN aq..sbb TUHAN aq dibuat dari kurma.. kemudian bile aq membuang hajat, keluar semula tuhanku. betapa BODOH dan JAHILnye aq.. dan sebab aq menangis juge kerana teringat diriku di zaman jahiliah.. aq membunuh anak aq sendiri.. aq tanam dia hidup2.. dia merayu-rayu pada aq, tapi aq takde perasaan.. dan aq bunuh dia. betapa JAHIL dan BODOHnya aq..

3rd) KETAATAN KPD RASULULLAH S.A.W
ade seorang ahli suffah, namenye JUNAIDID.. die tidakberkahwin dan ade org tanye dye kenape dye tak nk kawen... dye kate "aq tidak ade keturunan, aq tiada ibu ayah, aq tidak kaya".. then, RASULULLAH pinang seorang wanita untuk JUNAIDID.. keluarga wanita tu tak nk JUNAIDID.. but wanita tu terima pinangan tu sbb wanita tu kate "kalau rasullullah yg mencadangkan dia untuk aq, maka baiklah lelaki itu, maka adalah hikmah aq berkahwin dengannya. and rasululah berdoa supaya they all kekal aman bahagia.. but, JUNAIDID join perang... abes je perang, rasulullah kate "kite sudah kehilangan JUNAIDID" dye dah membunuh 7 org musyrikin dan dye juge terbunuh.. then, rasulullah sendiri yg meletakkan jenazah JUNAIDID dlm liang lahad dan beliau memuliakan jenazah junaidid.. disebabkan isterinye taat kpd rasulullah, ramai yg nk kawin ngan isterinye disebabkan kemuliaan suaminya, JUNAIDID..

4th) KISAH AMRU MASUK ISLAM 
Rasulullah mengumpulkan orang arab quraisy.. baginda bgtau yg baginda suke sngat kat AMRU, sorang hamba allah ni... AMRU ni bkn org ISLAM.. So, bile baginda cakap yg de suke kat AMRU, org lain pown menyampai-nyampai la sehingga smpi ke pendengaran AMRU.. then, satu hari, tengah jalan-jalan, AMRU terserempak dengan Rasululah, pastu rasulullah senyum dengan seikhlasnya dan pastu lari... AMRU pelik ar sbb  rasulullah senyum kat dye.. pastu, satu hari tu, AMRU menyamar dan ikot belakang RASULULLAH. dye tanye, *dalam keadaan menyamar* "wahai ya rasulullah, siapakah yang kau sayang" dan rasullullah kate, "isteriku, anak-anakku.." AMRU tanye lagi, dan rasulullah pown cakap la sahabat2 nye.. AMRU tanye sape sahabatnye, dan rasulullah pown listkanlah sahabat2nya.. tapi takde satu pown name AMRU.. AMRU cam pelik la.. and lastly dye pown tanye, "siapakah orang yg kau suka, yg kau sayang, yg kau bagitahu pada orang arab quraisy?" and finally rasulullah jawab" orang itulah AMRU" lepas tu, AMRU POWN TEROS MASOK ISLAM SBB SIFAT RASULULLAH YANG PENYAYANG DAN SEBAB SENYUMAN BAGINDA KEPADANYA. MORAL OF DA STORY------> senyumlah pada semua orang... kerana senyuman itu adalah tarikan positif sehingga boleh mengubah persepsi seseorang terhadap agama islam.. :)

4th)ok.. citer yg ni agak sedih.. basah tudung.. sobs sobs.. KISAH HUTANG NABI MUHAMMAD..
surah al-maidah ayat ke 3 diturunkan semasa haji terakhir RASULULLAH.. haji terakhir?? means rasullullah akan menemui ajalnya.. :'(.. then, abu bakar menangis, dan para sahabat tanye kenape nangis.. abu bakar kate yg rasulullah akan meninggalkan kite semue.. so, sume para sahabat menangis..  pastu rasulullah berkhutbah.. baginda kate,
"aq ibarat bapa kamu, andai aku pernah behutang denganmu, tuntutlah"
baginda ulang 3 kali sbb takde sape pown sahabat yg bangun cakap dyeorg berhutang dngan rasulullah.. tibe2 de soramg sahabat, ABU QASYAH bangun... dye kate..
"ya rasulullah, 
aq tidak tahu hal ini hutang atau tidak,
dahulu, semasa kau hendak menggerakkan unta mu, kau memukul untamu,
dan tongkat pukulan mu terkena aq"

then, rasulullah kate, "itulah hutang. maka pukul lah aq"
abu qasyah kate lagi, "sesungguhnya, aq mahu memukulmu dengan tongkat yg kau terpukul aq itu."
para sahabat marah2 la.. "wahai abu qasyah, rasulullah sudah banyak berjasa kpd kite, kau masih mahu menuntut hutang?"
then, rasulullah kate, " tidak mengapa.. wahai BILAL BIN RABAH, pergilah ke rumah ku, ambillah tongkat ku."
and bilal pown ke rumah baginda, ambil tongkat tu...
pastu abu qasyah kate, "wahai rasulullah, semasa kau terpukul aq dulu, aq tidak memakai sehelai baju pown.."
dan rasulullah pown membuka bajunye..
para sahabat mmg dah nk mengamuk la..
sehingga umar, ali, abu bakar berdiri untuk menggantikan diri mereka.. juge cucu-cucu rasulullah...
dan abu qasyah tetap meneruskan niatnye untul memukul rasulullah..
sikit lagi tongkat tu nk kene batang tubuh rasulullah, abu qasyah teros peluk rasullulah..
abu qasyah berkata sambil menangis..
 "ya rasulullah, aq berbuat begini, kerana aq sangat mencintai mu wahai rasulullah..
aq berbuat begini kerana aq mengasihi mu wahai rasulullah...
aq mahu kulit aq bersentuhan dengan kulit mu wahai rasulullah..
supaya kulitku tidak dibakar neraka kerana telah bersentuh dengan kulitmu yang mulia"

semua yang mendengar menangis.. finally, rasulullah kate, wahai sahabat sekalian, andai kamu mahu melihat ahli syurga, lihatlah abu qasyah...
end~
so, sedihkan citer rasulullah... andai rasulullah hidup di zaman ni kan, msti baginda sedih.. sbb manusia sekarang sibok ngan duniawi, lupe kehidupan hakiki di akhira nnt.. sibuk kejar kebahagiaan dunia yang tak pasti tapi lupe akan janji allah tentang kebahagiaan hidup di akhirat yang pasti.. korang bayangkan, tiba-tiba rasulullah ketuk pintu rumah korang, ape yg korang nk buat??nk jemput masuk rumah?? okay, then what?? tidak malukah kite kalau rasulullah ke rumah kite, dan time tu kite sume ngah sebok berfb, bertweet, beryoutube, berk-pop, ber'running man', ber'drama'.. contohla, kite tengah bertweet and berfb, then rasulullah tanye, dengan siapa kamu berhubung?? mcm mane kite nk jawab kalau mse tu kite tngah berflirt ngan pakwe (YANG HARAM UNTUK KITA)?? Tak malukah kite.. hmmm.. wallahuallam... :) jangan tepuk dada tanya selera, tapi tanyalah iman.. tanye selera nnt huru-hara.. so, ADA AKAL, GUNAKANLAH.. ADA AGAMA, APLIKASIKANLAH.. ADA IMAN?? MANTAPKANLAH.. wallahuallam...
then, de Q&A session.. de org tanye, mcm mne nk istiqamah(berterusan) dlm melakukan sunnah rasulullah??
then IMAM MUDA HASAN kate, mmg susah zaman sekarang ni nk wat baik.. sbb org akan kate, "eleh, nk tunjuk baik la tu.. alim la tu konon" but the fact is, when we did the good deed, allah tidak akan mensia-siakan amalan kite.. so, pekak kan telinge, kite enjoining the good and forbidding the evil.. amar makruf nahi mungkar... biarlah ape org nk kate.. biarlah ape org nk keji.. yang penting, allah tahu siapa diri kita...

captured by pkah, posing by me, witnessed by hanin and nadia.

so, what can i conclude here is, all the values, characteristic of rasulullah s.a.w mesti difollow by all people in this world of HIM... jgn sombong,bongkak riak sbb ape yg kite ade kat dunia nie adelah sesuatu yng tak kekal dan tak pasti.. so, kat akhirat nnt, allah akan bagi segala keadilan, balasan either baik or jahat bergantung pada amalan kite kat dunie.. so, menanamlah di dunia, dan menuailah di akhirat.. maksudnya, kumpullah amal kebajikan di duna, dan tebus la hasilnya d akhirat.. inshaallah.. we will be a winner in this world and in hereafter.. sorry, if there is any spelling error.. typo..biaselah.. hehehe... menaip smpi kol 4 pagi.. almost 5am.. hmmm.. lastly but ot leastly, biar kite hina di sisi manusia, tapi mulia di sisi allah... inshaallah..


END OF THE STORY.. ASSALAMUALAIKUM..
MAY PEACE BE UPON YOU..

FOOT NOTE (NOTA KAKI.. HEHE) : THIS IS JUST AND ONLY A PART 1 .. PLEASE BEAR WITH ME FOR ANOTHER 2 STORIES MORIES OKEYH.. PLEASE, PRETTY, HANDSOME?? HEHEHE... SALAM ALAIK...  :)



thanks for visiting my blog..feel free to drop your comment... saranghae..

2 comments:

Inspector Saahab said...

mashaAllah :)
teruskan :)
rajin rajin hit me back
http://kebangkitankedua.blogspot.com/

Dayana AZ said...

baru berkesempatan utk baca ni :) Thanks for sharing wawa! I love it! Kalau ada pergi talk mana-mana ajak la ye!